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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha :  01/09/2021
Actualizado :  01/09/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  RABAZA, A.; MACÍAS-RIOSECO, M.; FRAGA, M.; UZAL, F.A.; EISLER, M.C.; RIET-CORREA, F.; GIANNITTI, F.
Afiliación :  ANA VIRGINIA RABAZA MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Bristol Veterinary School, University of Bristol, Langford House, Langford, Bristol, UK.; MELISSA MACÍAS RIOSECO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; California Animal Health and Food Safety (CAHFS) Laboratory, University of California At Davis, Davis, CA, USA.; MARTIN FRAGA COTELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FRANCISCO A UZAL, California Animal Health and Food Safety (CAHFS) Laboratory, University of California At Davis, Davis, CA, USA.; MARK C EISLER, Bristol Veterinary School, University of Bristol, Langford House, Langford, Bristol, UK.; FRANKLIN RIET-CORREA AMARAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Programa de Pós Graduação Em Ciência Animal Nos Trópicos, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal da Bahia, Ondina, Salvador, BA, Brazil.; FEDERICO GIANNITTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Coxiella burnetii abortion in a dairy farm selling artisanal cheese directly to consumers and review of Q fever as a bovine abortifacient in South America and a human milk-borne disease. (Veterinary Microbiology :(Review).
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Brazilian Journal of Microbiology, 2021. Doi: https://doi.org/10.1007/s42770-021-00593-1
DOI :  10.1007/s42770-021-00593-1
Idioma :  Inglés
Contenido :  Abstract: Coxiella burnetii is a highly transmissible intracellular bacterium with a low infective dose that causes Q fever (coxiellosis), a notifiable zoonotic disease distributed worldwide. Livestock are the main source of C. burnetii transmission to humans, which occurs mostly through the aerogenous route. Although C. burnetii is a major abortifacient in small ruminants, it is less frequently diagnosed in aborting cattle. We report a case of C. burnetii abortion in a lactating Holstein cow from a dairy farm producing and selling artisanal cheese directly to consumers in Uruguay, and review the literature on coxiellosis as a bovine abortifacient in South America and as a milk-borne disease. The aborted cow had severe necrotizing placentitis with abundant intratrophoblastic and intralesional C. burnetii confirmed by immunohistochemistry and PCR. After primo-infection in cattle, C. burnetii remains latent in the lymph nodes and mammary glands, with milk being a significant and persistent excretion route. Viable C. burnetii has been found in unpasteurized milk and cheeses after several months of maturing. The risk of coxiellosis after the consumption of unpasteurized dairy products, including cheese, is not negligible. This report raises awareness on bovine coxiellosis as a potential food safety problem in on-farm raw cheese manufacturing and sales. The scant publications on abortive coxiellosis in cattle in South America suggest that the condition has probably gone underrepo... Presentar Todo
Palabras claves :  Abortion; Dairy production; Food safety; Milk-borne disease; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL; PLATAFORMA DE SALUD ANIMAL; Q fever; Zoonosis.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103443 - 1PXIAP - DDPP/Brazilian J. of Microbiology/2021

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  03/07/2023
Actualizado :  03/07/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  LADO, J.; MOLTINI, A.; SALGADO, S.; RUIZ, S.; ARES, G.; VICENTE, E.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA INÉS MOLTINI PALADINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVINA SALGADO, UTEC Paysandú; SANDRA RUIZ, UTEC Paysandú; GASTÓN ARES, Núcleo Interdisciplinario de Alimentación y Bienestar - Udelar; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  La calidad sensorial de las variedades de frutilla creadas en Uruguay: ¿Qué opinan los consumidores?.
Complemento del título :  Agroalimentos.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Junio 2023, no.73, p.56-59.
Serie :  (Revista INIA; 73).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  Con el objetivo de generar nuevas variedades con mayores posibilidades de ser aceptadas por los consumidores, INIA integra la opinión de los consumidores en la evaluación de la calidad de la fruta durante el proceso de selección de nuevos materiales de frutilla.
Palabras claves :  CALIDAD SENSORIAL; SISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA.
Thesagro :  FRESA; FRUTILLA; VARIEDADES.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17264/1/Revista-INIA-73-junio-2023-15.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103578 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2023/73revinia 73
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